Klímaüzemmódok: Mikor melyiket használjam?


Szeretnénk segíteni Nektek, hogy a megfelelő üzemmódot válasszátok klímáitok használata közben. (Direkt fordított sorrendben fogunk kezdeni)

Párátlanítás:

Szerintem az év Jolly Joker-e lehet az üzemmódok között, mivel ebben a funkcióban csak a levegő szárítása (nedvességtartalom csökkentése) a cél. (A légkondícionáló berendezés feltalálása is ehhez a funkcióhoz köthető, de ezt majd egy másik posztban szeretnénk megosztani.)

Páramentesítés = nedvesség csökkentés = szárítás => Az alacsonyabb nedvességtartalmú levegőt mindig hidegebbnek fogjuk érezni.

A beltéri egység működése közben csak minimálisan keringeti a levegőt, így csökkenti a huzathatást. Ebben az állapotban termeli a kültéri egység a legkevesebb zajt, mivel a kompresszornak szinte csak alig kell dolgoznia. A kültéri egység ventillátora pedig sok esetben nem is dolgozik. Lassabban lehet vele, egy felmelegedett szobát lehűteni, de ha elértük a kívánt hőmérsékletet, akkor szintentartáshoz ez a funkció a legjobb választás.

Ventillátor:

Erről nemigen lehet mit írni. Csak a szoba vagy helyiség levegőjét keringeti. Effektív hűtés-fűtés nem történik.

Hűtés:

Valószínűleg ezt a funkciót használják legtöbbet a klíma tulajdonosok, viszont sok esetben nem megfelelően, mivel nem alkalmazzuk a "hőlépcső" elvet. Ahhoz, hogy komfortosan érezzük magunkat egy szobában vagy lakásban 4-5 (K) fokos hőlépcső betartása bőven elegendő. Pl.: Ha a külső hőmérséklet 30 fok, akkor a belső hőmérséklet választásánál 25-26 fok a javasolt, mivel a klímabeltéri - hűtés üzemmódban - szárítja a szoba levegőjét, csökkenti az levegő nedvesség (pára)tartalmát. Ebből fakadóan hidegebbnek fogjuk érezni a klímából érkező levegőt.

Fűtés:

Egyszerű üzemmód. Mindenki tetszés szerint ki tudja választani, hogy milyen hőmérséklet számára a komfortos (20-26 fok) a téli időszakban. A szinte folyamatos* üzemmel tudjuk a leghatékonyabb engergiafogyasztást elérni. (Ez a hűtésre is igaz.) Egy adott helyiség levegőjét "olcsóbb" szinten tartani, mintsem hagyni lehülni, majd újra felmelegíteni. *(Folyamatos üzemet akkor érdemes használni, amikor épp otthon vagyunk vagy hazaérkezés előtt már távolról beállítjuk készülékünket, hogy már a fűtött vagy hűtött lakásba / házba érkezzünk meg. (Wifi-s modellek előnyben.) Pl.: Télen napközben amikor nem vagyunk itthon, csak 18-19 fok közötti hőmérséklet tartunk. Hazaérkezés előtt viszont már indítjuk is az egységet a magasabb (22-23 fokos) hőmérséklettel.