Hőszivattyú vásárlása során számos kérdés merülhet fel. Összeszedtünk néhány gyakori kérdést, amelyek segíthetnek a döntés meghozatalában:


1. Milyen típusú hőszivattyút válasszak?

   - Létezik többféle típusú hőszivattyú, például levegő-víz, víz-víz vagy talajszondás. Az első lépés a megfelelő típus kiválasztása az adott helyzetben.

2. Mekkora kapacitású hőszivattyúra van szükségem?

   - A megfelelő kapacitás meghatározása fontos, hogy az otthonod vagy a kívánt helyiség hatékonyan és megfelelően legyen fűtve vagy hűtve, ehhez pedig elengedhetetlen egy hőveszteség kalkuláció, melyet minden projektnél egyedileg készítünk el.

3. Milyen hatékonysággal rendelkezik a hőszivattyú?

   - Az energiatakarékosság és a hatékonyság fontos szempont, amikor hőszivattyút vásárolsz. Általában a Coefficient of Performance (COP) értéket használják a hatékonyság mérésére. (Ez általánosságban azt jelenti, hogy  4-7 közötti COP-nál 1kW elektromos áramból 4-7kW hűtési vagy fűtési energiát képes előállítani a hőszivattyú.

4. Hogyan működik a hőszivattyú?

   - Az alapelv a hőleadás és hőfelvételre (hőelvonoás) épül, melyben a legfontosabb aszerepet a hűtőközeg játssza,  ami az energiát szállítja.

5. Milyen hőleadó rendszert használjak a hőszivattyúval?

   - A hőszivattyúhoz megfelelő hőleadó rendszert kell választani, például radiátorok, padlófűtés vagy fan coil egységek. Manapság egyre nagyobb divat a felülethűtés és felületfűtés, mely szintén összekapcsolható a hőszivattyúval.

6. Mennyire halk a hőszivattyú?

   - Ha optimális helyre van telepítve a hőszivattyú kültéri egysége, akkor az általános zajszintet nem lépi túl a berendezés, viszont sajnos vannak olyan helyek, melyek felerősíthetik a gép hangját. Ilyen esetkre is fel vagyunk készülve, léteznek már olyan megoldások, melyekkel csökkenthető a kültéri egység hangja.

7. Mennyi a hőszivattyú telepítési és üzemeltetési költsége?

   - A telepítési költségek teljes rendszerre vonatkoztatva viszonylag magasak is lehetnek (kb 3-5M forint) (ez főként a rendszer méretétől függ), viszont új ház vagy lakás építésénél átépítésénél fajlagosan nem kerül többe egy ilyen rendszer. Üzemeltetési költség tekintetében arányban van a gázos vagy hibrid kazános rendszerekkel, mivel évente egyszeri ellenőrzés szülkséges a megfelelő működés biztosításához illetve a garancia megőrzéséhez.

 

8. Milyen garanciát nyújt a gyártó a hőszivattyúra?

   - A berendezés gyártója (pl.: Daikin) teljeskörű garanciát nyújt a berendezéseire a garancikönyvben feltűntetett időpontig. Cégünk az elvégzett hőszivattyús kivitelezési munkákra (telepítés) is garanciát vállal!


9. Mennyibe kerül egy hőszivattyú?

   - A split (osztott) hőszivattyú árak 1.5m forinttól indulnak, viszont ez csak a kültéri és a beltéri egységet tartalmazza vagy egy darab mono-blokkos berendezést.   A monoblokkos hőszivattyú egyben (egy egységben) tartalmazza a  fűtés, hűtés vagy akár használti melegvíz előállítás lehetőségét.