Érdemes klímával fűteni?

Ha az energiahatékonyságot és a komfort érzetet vesszük alapul akkor igen. Egy mono split klíma sokkal hamarabb fog tudni befűteni nekünk egy szobát, mint egy hagyományos fűtési rendszer. Hatékonyság tekintetében pedig (SCOP) 5-7 közötti értékkel rendelkeznek a ma kapható berendezések, ami azt jelenti, hogy átlagosan 1kW elektromos áramból 5-7kw fűtési energiát képesek előállítani. Egyetlen hátránya a huzathatás, amit sok esetben nehéz kiküszöbölni, főleg a felfűtési időszakban, viszont megfelelő WIFI vezetéknélküli vezérléssél (pl.: távoli eléréssel) folyamatosan lehet az adott lakást, vagy házat temperálni, ami nagyban csökkenti az energia költségeket, illetve lerövidíthetjük a felfűtési időszakot.

Szeretnék egy példát is megosztani a felfűtési időszak lecsökkentésére, lerövidítésére:

Egyik ügyfelünk hétvégi háza fűtését / hűtését oldja meg az általunk beszerelt klímával. A wifi vezérlésnek köszönhetően folyamatosan tudja temperálni a házát. A leérkezése előtt a telefonján lévő applikációban beállítja a felesége számára kedvező szobahőmérsékletet (23 Celsius fok). Mire leérnek, a házuk már be van fűtve.

Hideg ház vagy lakásfalak esetén a klímának intenzívebben kell dolgoznia (egy hagyományos fűtés rendszernek is!), hogy fel tudja fűteni a helyiségek levegőjét, ezért ajánlott a temperalás (temperáló fűtés). Egy kívánt levegő hőmérséklet szintentartása mindig kevesebb időbe és energiába kerül.  

Ha fűtésre választunk klímát

akkor érdemes drágább modelt választani, mivel itt is érvényes az "olcsó húsnak híg a leve" mondás. Az olcsóbb gépek is tudnak fűteni, viszont a hatékonyságot és a zajkibocsátást tekintve fasorban sincsenek a közép vagy a felső árkategóriájú klímákhoz. A drágább gépek már tudják a COANDA hatás biztosítani, ami elősegíteni a megfelelő levegőáramlást a szobában. Fűtésben a beltéri egység horizontális terelőlapátja szinte függőleges helyzetben tolja a padló felé a meleg levegőt, így gyorsítva a cirkulációt.